Назад Вперед

Список чудотворної афонської ікони "Услишательниця"

Автор: Інна Жиденко від 27-09-2015, 18:33, Продивилось: 1506

0

Список чудотворної афонської ікони "Услишательниця"

  З 23 жовтня по 2 листопада 2013 рокунастоятель Свято-Троїцького храму протоієрей Василій разом з парафіянами був у паломницькій поїздці до Афону. Під час перебування на Святій Горі, Афонський старець благословив написати список чудотворної ікони Божої Матері «Услишательниця», яка зберігається православному болгарському монастирі Зограф на Афоні, та передати його Свято-Троїцькому монастирю, що будується у селі Березова Рудка. Написав список ікони насельник Зографа схіієромонах Кирило. 

     Вся община молитвинно чекала святиню майже 2 роки. По милості Божій схіієромонах Кирило із ще кількома монахами із Афону 13 серпня 2015 року привезли в Україну список, написаний для нашого храму. Протоієрей Василій із парафіянами подолав сотні кілометрів, досягнувши аж румунського кордону, щоб забрати ікону. Почуття, які мали паломники при передачі святині, просто неможливо описати словами: душа радіє, а з вуст лунають слова подяки Богу! Афонський монах сказав настоятелю храму теплі слова про те, що тепер у нас в храмі буде частинка Афону. Нині, прикладаючись до списка чудотворної ікони «Услишательниця», весь Афон за нас буде молитись. Ця ікона є найбільшою святинею приходу.
   День її вшанування - 5 жовтня, ця дата відтепер буде особливо шанованою Свято-Троїцькою общиною. 

 

Категорія: Святині

 

Ікона з частинкою мощей святителя Миколая Чудотворця

Автор: Інна Жиденко від 21-03-2015, 21:23, Продивилось: 944

0
Ікона з частинкою мощей святителя Миколая Чудотворця    14 березня 2015 року в Свято - Троїцький храм села Березова Рудка по благословінню з Молдови в дар були привезені мощі великого та особливо шанованого святого - святителя Миколая, архієпископа Мір Лікійських, чудотворця.

      Він прославився як великий угодник Божий. Був єдиним сином благочестивих батьків Феофана і Нонни, що дали обітницю присвятити його Богу. Плід довгих молитов до Господа бездітних батьків, немовля Миколай з дня народження свого явив людям світло майбутньої своєї слави великого чудотворця. Мати його, Нонна, після пологів відразу зцілилася від хвороби. Новонароджене немовля ще в купелі хрещення простояв на ногах три години, ніким не підтримуваний, віддаючи цим честь Пресвятої Трійці. Святий Миколай в дитинстві почав життя постницьке, брав молоко матері по середах і п'ятницях, лише один раз, після вечірніх молитов батьків.
 
Святителя Миколая називають чудотворцем. Таких святих особливо шанують за чудеса, які відбуваються за молитвами до них. З давнини Миколай Чудотворець шанувався як швидкий помічник морякам та іншим подорожуючим, купцям, несправедливо засудженим і дітям.

Дні пам’яті: 19 грудня/ 22 травня (прибуття мощей в м. Барі, Італія)/ 11 серпня (день народження святителя)

Категорія: Святині

 

Ікона з частинкою мощей прп. мчц. Рафаїли, ігумені Чигиринської

Автор: Інна Жиденко від 16-03-2014, 17:09, Продивилось: 6035

0  Ікона з частинкою мощей прп. мчц. Рафаїли, ігумені Чигиринської
 
   У 1926 році в місті Чигирині в Свято - Троїцькому жіночому монастирі місцевими "активістами" організації «Безбожник» був влаштований звірячий самосуд над ігуменею монастиря Рафаїлою ( Тартацькою ) 49-ти років.
  Вночі вони прив'язали матінку до дерева і підпалили, вимагаючи, щоб вона віддала церковне начиння.
  Монахині монастиря вийшли на вулицю з іконою Божої Матері "Неопалима Купина " і на колінах почали молитись, і пішов сильний дощ, який погасив полум’я. Тоді матінку зв'язали, поклали на віз і вивезли на бойню.  Шестеро людей поглумилися над нею: вирвали щелепу , переламали руки, ноги, пробили голову, покололи всю палицями і закопали в землю ще живе тіло. Одна з послушниць монастиря «відкопала понівечене і закривавлене тіло мучениці. Матушка ще недовго дихала ... »
 
   Слава про чудеса за молитвами до преподобномучениці  розходиться по всьому православному світу. Відомі випадки зцілення від наркоманії, від головного і зубного болю, різних травм голови, рук і ніг, за молитвами до матінки люди знаходять роботу і житло, допомагає матушка водіям, подорожуючим, бездомним.
Преподобномучениці ігумені Рафаїі треба молитися в першу чергу том, хто падає під вагою свого Хреста. Молитися про те, щоб донести навіть найважчий Хрест - до кінця.

 Дні пам'яті: 10 грудня (день обретіння мощей), 24 травня (день прославлення), 24 серпня (день вшанування пам’яті святої, служиться Божественна літургія)

Категорія: Святині

 

Ікона з частинкою мощей святителя Василія Великого

Автор: Інна Жиденко від 22-01-2014, 23:46, Продивилось: 1015

0
Ікона з частинкою мощей святителя Василія Великого
 
"Святитель Василий Великий, архиепископ Кесарии Каппадокийской, принадлежит не одной Кесарийской Церкви, и не в свое только время, не одним соплеменникам своим был полезен, но по всем странам и градам вселенной, и всем людям приносил и приносит пользу, и для христиан всегда был и будет учителем спасительнейшим", - так говорил современник святителя Василия, святой Амфилохий, епископ Иконийский.
 
Початкову освіту Василь отримав під керівництвом батька, потім він навчався у найкращих вчителів Кесарії Каппадокійської, де познайомився зі святим Григорієм Богословом. Але незабаром, відмовившись від пропозиції кесарійців, які бажали доручити йому навчання юнацтва, святий Василь вступив на шлях аскетичного життя. Василь же, прийнявши Хрещення від єпископа Кесарійського Діанія, був поставлений читцем. Бажаючи знайти наставника до пізнання істини, святитель зробив подорож до Єгипту, Сирії і Палестини, до великих християнських подвижників. Повернувшись в Каппадокію, він вирішив наслідувати їх. Роздавши своє майно бідним, святий Василь оселився недалеко березі річки, зібравши навколо себе монахів. Своїми листами Василь Великий покликав в пустелю свого друга Григорія Богослова. Святі Василь і Григорій підв’язались в строгій стриманості: житло їх  без покрівлі, не було вогнища, їжа була найсромніша. Вони самі обтесували камені, садили і поливали дерева, возили тяжкі речі. Від великих праць мозолі не сходили з їх рук. З одягу Василь Великий мав тільки сорочку і мантію; волосяницю носив тільки вночі, щоб її не було видно. У самоті святі Василій і Григорій посилено займалися вивченням Священного Писання.
 
 По кончині єпископа Кесарійського Євсевія , в 370 році , на його кафедру був зведений святий Василь. Святий Василь майже щодня робив Богослужіння. Він особливо дбав про суворе виконання канонів Церкви, уважно стежачи, щоб на служіння вступали тільки гідні. Невтомно обходив він свої церкви, спостерігаючи, щоб ніде не була порушена церковна дисципліна, усуваючи всяке упередження. Хвороби від юності, праці вчення, подвиги монашества, турботи і скорботи пастирського служіння рано виснажили сили святителя. Преставився святитель Василь 1 (14) січня 379 року у віці 49 років.
 
Святой Амфилохий, епископ Иконийский, в своем слове в день кончины святителя Василия Великого говорил: "Не без причины и не случайно божественный Василий разрешился от тела и преставился от земли к Богу в день Обрезания Иисуса, празднуемый между днем Рождества и Крещения Христова. Поэтому сей блаженнейший, проповедуя и восхваляя Рождество и Крещение Христово, превозносил обрезание духовное, и сам, совлекшись тела, удостоился вознестись ко Христу именно в священный день воспоминания Обрезания Христова. Посему-то и установлено в настоящий день ежегодно чтить память Великого празднованием и торжеством"
 
День пам’яті - 14 січня

Категорія: Святині

 

Святині, привезені зі святої гори Афон

Автор: Інна Жиденко від 30-12-2013, 19:09, Продивилось: 916

0
 З 23 жовтня по 2 листопада 2013 року о.Василій разом з парафіянами церкви вирушив у паломництво до Святої гори Афон. Їхали через Молдову, Румунію та Болгарію. І до храму були привезені афрнські Святині. Це - Ікони БОЖОЇ МАТЕРІ «Ігуменя Афона» та «Достойно есть», Миколи Чудотворця - з Болгарії.
 
По благословінню священника з монастиря Іоанна Рильського (розташований в 117 км на південь від Софії в долині річки Рильська, Болгарія) в Свято-Троїцький храм села Березова Рудка були передані мощі засновника та першого настоятеля цього монастиря святого Іоанна Рильського.

Святині, привезені зі святої гори  Афон

 
Св. Іоанн був великим чудотворцем ще за життя. Таким він залишився і після своєї смерті. До нього, поки він жив, серед своїх учнів, привозили немічних, хворих, біснуватих і він їх зціляв своєю молитвою. Всі знамення і чудеса, що відбувалися через нього, він приписував Божій милості, а не силі своєї молитви. Цим він показав справжню глибоку християнську смиренність.
 
День пам’яті 18 серпня та 19 жовтня.

Категорія: Святині

 

Ікона з частинкою мощей преподобного Агапіта Печерського

Автор: Інна Жиденко від 23-12-2013, 20:24, Продивилось: 968

0

Ікона з частинкою мощей преподобного Агапіта Печерського

 

Агапіт Печерський - монах Києво-Печерської лаври, відомий як цілитель тяжких захворювань.

Жив у другій половині 11 ст., він лікував за допомогою трав, які сам готував, та молитви. Вилікував Володимира Мономаха, якому передав своє зілля. Був прозваний «безмідником», оскільки не брав за лікування платні.

У Патерику Києво-Печерському, єдиному джерелі про Агапіта, сказано: «Прозван бысть лечец». Патерик розповідає, що один лікар-вірменин, який також мав значну практику, спочатку з недовірою ставився до Агапіта, але, побачивши на власні очі численні зцілення пацієнтів, переконався у силі його лікування, прийняв православ'я і став монахом Києво-Печерського монастиря.

Дата святкування пам'яті преподобного Агапіта Печерського — 14 червняшанований день Свято-Троїцької общини села Березова Рудка, відбувається святкове богослужіння з водосвяттям.


 

 

Категорія: Святині

 

Ікона з частинкою мощей святителя Спірідона Триміфунтського

Автор: Інна Жиденко від 23-12-2013, 17:47, Продивилось: 1203

0
 Ікона з частинкою мощей святителя Спірідона Триміфунтського
 
Святитель Спірідон Триміфунтський народився наприкінці III століття на острові Кіпр. Відомо, що він був пастухом, мав дружину і дітей. Всі свої кошти він віддавав на потреби бідних і мандрівників, за це Господь винагородив його даром чудотворіння: він зціляв невиліковно хворих і виганяв бісів.
Після смерті дружини, в часи імператора Костянтина Великого (306-337), він був обраний єпископом міста Триміфунта. У сані єпископа святитель не змінив свого способу життя, з'єднавши пастирське служіння із справами милосердя. За свідченням церковних істориків, святитель Спірідон в 325 році брав участь в діяннях I Вселенського Собору. По слову святителя прокидалися мертві, заспокоювались стихії , руйнувались язичницбкі ідоли. У праведності і святості прожив святий Спиридон земне життя і в молитві віддав душу свою Господу близько 348 року.
 

День пам’яті - 25 грудня.


 

 

 


Категорія: Святині

 

Ікона з частинкою тканини від святого облачення святителя Іоасафа Білгородського

Автор: Інна Жиденко від 11-12-2013, 18:18, Продивилось: 884

0
Ікона з частинкою тканини від святого облачення святителя Іоасафа Білгородського
На духовному небі засвітилася ще одна яскрава, благодатна зірочка... У місті Білгороді, Курської губернії , в Троїцькому монастирському соборі спочивають тепер у цінній гробниці святі мощі святителя Білгородського Іоасафа.

156 років пролежали вони нетлінними в сирій гробниці і звідти перенесені в лівий боковий вівтар Троїцького собору, споруджений з волі святителя Іоасафа, в ім'я Страшного Суда Божого.

Православний народ здавна шанував святителя Іоасафа, як джерело божественної благодаті.

І незважаючи на те , що з дня кончини святителя пройшло понад півтораста років, православна Русь не забула святого архієрея.
День пам’яті - 23 грудня


 

Категорія: Святині

 

Святині, привезені з паломницької поїздки в Білорусію

Автор: Інна Жиденко від 11-12-2013, 17:54, Продивилось: 756

0

Ікона преподобної благовірної княгині Єфросинії Полоцької (день пам’яті - 23 травня ),  ікона з частинкою від святого облачення Симеона Псково-Печерського (день пам’яті - 1 квітня).

Категорія: Святині

 

Святині, привезені з паломницької поїздки в Росію

Автор: Інна Жиденко від 11-12-2013, 17:52, Продивилось: 704

0

Ікона прп. Тихона Калужського, ікона Божої матері "Калужська", ікона прп. Серафима, чудотворця Саровського освячена на мощах святого в Свято-Троїцькому Серафимо-Дівєєвському монастирі (день пам’яті - 1 серпня), ікона блаженної Мотрони Московської, Ксенії Петербургськоїікона Богоматері "Умиление" - келійний образ Серафима Саровського, ікона Пресвятої Богородиці "Явлення Богородиці Олександру Свирському" ( із Свято-Тройцького Олександра Свирського чоловічого монастиря), ікона прп. Ірінарха, самітника Ростовського (день пам’яті - 26 січня).

Категорія: Святині

 
Назад Вперед